יואב גרטמן:כרכומים למיניהם כ

כרכום צהוב/לבן

למעשה  הוא לבן ורק כתם צהוב יש לו בתוך הפרח. צבע  המאבקים לבן וצבע  הכותרת מבחוץ לבן ללא פסים כהים.נפוץ מאוד  בגליל העליון ובצפון הגולן והחרמון. בהמשך   אוסיף עוד מס' כרכומים ישראליים. המעניין שחלקם  בכלל לא לבן .הלבנים  נדירים יותר  והכרכום החורפי שלנו שנפוץ יותר מאחרים הוא נדיר בקנה מידה עולמי. חלק  מין המינים נא בין סגול וורוד ותכלת ואחד צהוב כמו חלמונית. מהצבע הצהוב יצורף גם כרכום מאושכולי שבגאורגיה בגובה 2700 מטר  מעל פני הים.

תמונה  > צרורי כרכומים 

תמונה > משטח כרכומים  

*******************************

  הכרכום הארץ ישראלי.

שימו לב  לדמיון בין מינים אלו ותבינו  למה מתווכחים כל הזמן על המינים .שוב סגול ,אבקנים צהובים ועלי צהוב או אדום.תפוצה  בחרמון מגובה 1500 ומעלה אבל…גם  במבוא  חמה בגובה של 400 מטר   בלבד.מוגבל בתפוצתו לאזר רמאללה. למרות שיש המשייכים למין זה  גם את כרכומי החרמון ואזור מבוא חמה. הצמח בעל פרחים בצבע סגול עד כחול בהיר. פורח בנובמבר. מין זה אנדמי לארצנו ולאזור תפוצתו. יש לו קרובים באזור מבוא חמה. שם אנו מגדירים אותם  ככרכום חרמוני. האחרון  פורח מוקדם יותר בחרמון. לפעמים כבר בספטמבר.

  תמונות > כרכום ארץ ישראלי 

*******************************

כרכום הרמון הוא שם שיש עליו וויכוח. יש שמשייכים אותו לכרכום השבכה שנפוץ למדי בגולן או למין אחר ,כרכום דמשקאי.מין שגדל בדרך כלל במדבריות בסוריה , יש  דמיון מפליא בין המינים האלו.  לכרכומים יש שלושה אבקנים. עלי  אחד שמחולק לשלושה עמודים.בחלק מין המינים  העמודונים האלו שלמים  ואחרים, רובם, מפוצלים  למס' לא קבוע של עמודי  משנה. בכל המינים שהזכרתי עד כה אין עמודונים שלמים. מופיע רק באזור הרמון. אוכלוסייה לא גדולה מידי. בבדיקות יש כמה שינויים מיוחדים שמבדילים אותו מדומיו והם לא מובהקים מספיק לקביעה שזהו  מין בפני עצמו.

תמונות > כרכום הרמון  

***************************************************

כרכום חרמוני

שימו לב  לדמיון בין מינים אלו ותבינו  למה מתווכחים כל הזמן על המינים . שוב סגול ,אבקנים צהובים ועלי צהוב או אדום. תפוצה  בחרמון מגובה 1500 ומעלה אבל…גם  במבוא  חמה בגובה של 400 מטר   בלבד

תמונות > כרכום חרמוני 

תמונה > הדבורה המאבקת

****************************************************

כרכום השבכה

בגולן: יער אודם, הר חזקה, ואזור  מרום גולן מופיע מן זה, כרכום השבכה. צבע סגול בעיקר אבל יש  גם בהירים יותר. צבע העלים משתנה בין אדום לצהבהב ולכתום.

תמונות>כרכום השבכה

 

************************************************************

  כרכום ג'ידרו

כרכום  גיירדו- תפוצה: הגולן מהדרום ועד פסגות החרמון, אצבע הגליל ,מערת פער כן.  במנרה המונים במטעים.ואזור החוף  מאולגה ועד עתלית. פריחה לרוב  בלבן ועובר לסגול בהיר מידי פעם. תפוצה עולמית  נרחבת. אנו גבול  תפוצה מערבי. מופיע בכל  מרכז אסיה . בסוריה אירן עירק  ועוד. ממנו נגזר  המין כרכום חורפי. שעליו  נספר  ליד  תמונותיו.

תמונות > כרכום ג'ידרו

**************************************************************

תמונה > כרכום צהוב-גרוזיה 

 ***********************************************

כרכום חורפי.

הכרכום שלנו. נפוץ מאוד בכל אזורי הרים בחלק  המרבי של הארץ .למעט הדרום והנגב. לפי הטענות של המומחים בסווג, הוא נגזר מן הג'ירדו שנפוץ פחות אצלנו . באצבע הגליל מוצאים מעברים  בין הגיירדו לחורפי(כרכומימים כמובן)

נחשב "פחות" לכאורה בלל הכמויות העצומות שמופיעות  בכרמל , בגליל, וגם  בשפלה.אבל על יופיו אין וויכוחים

תמונות > כרכום חורפי

***********************************************************************

כרכום חלמוני

לקינוח הכרכום החלמוני .כשמו כן הוא. צבע של חלמון. למעשה כרגע לא ימצא בתחומינו. גילו את נוכחותו  במהלך שהייתנו בלבנון במלחמת לבנון הראשונה. נמצאו מס' פרטים  באזור מטולה  ולכן ,כך  סופר לי, מיהרה ,פרופסור נעמי פייבורן חכניסו לפלורה של ישראל.

הוא הרשים מאוד בצבעו רבים מחיילנו ששהו בעונת חורש בהרי לבנון ואלי הובאו  3 פרטים לגידול. הם לא הצליהו לשרוד כי: "יודעי דבר" הסבירו שיש ליבש את הפקעות בצמחים כאלו  על מנת לקבלם בשנה הבאה. אבל…צמחי הבצל והפקעת  מתחלקים לשתי קבוצות: פקעות/בצלים חד שנתיים ורב שנתיים. לגבי האחרונים אין צורך להסביר. פקעת הרקפת  יכולה לשרוד עשרות שנים.

לחד שנתיים יש כל שנה התחדשות של פקעת/בצל מחדש  וישן פשוט מתרוקן. לכרכום יש פקרח חד שנתית לכן יבוש ואי שמירה על השקיה סדירה בחורף תמית את הצמח.חבר מקיבוץ מעין ברוך העביר לגינתו את הצמח. הוא  מתקיים שם כבר למעלה מ 30  שנה. ממנו יש אוכלוסיות בגנים בוטניים..והנה ראו והתרשמו..

תמונות > כרכום חלמוני

 

 

הפעם כרכום משולב  עם איריס  הסרגל.

שניהם פורחים כבר בנובמבר ונכנסים גם לדצמבר .לרוב  בשטחים פתוחים. לפעמים בקבוצות קטנות ולפעמים  בבודדים. לפעמים צומחים זה ליד זה ולכן בא הצילום  להראות שתי צורות של יופי.

הילכו שניים, יחדיו, בלתי, אם-נועדו:

איריס וכרכום > יחד   

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *