שלום ידידיי

גם הפעם לפניכם סיפור המיועד לילדים. הוא לקוח מספרי "ים כחול שלי" שיצא לאור בספרית מעריב בשנת 1991.

 לאחר הסיפור תוכלו לקרוא את כרגיל את "המדע שמאחורי האגדה.

תיהנו.

לתגובות אנא כתבו לאתר או אליי: [email protected]

 

צדפת הפנינים  (קישורים נוספים בתחתית הדף)

        לפני שנים רבות חיה בחוף אילת אישה אמיצה וחכמה, שהתמחתה בשליית ספוגים, פנינים ואלמוגים ממעמקי הים. היא לא חששה לצלול לקרקעית התהום, ולא היה שחיין בקי ממנה בכל המפרץ. קנה חלול וארוך שימש לה קנה נשימה, ולא היה בקי ממנה במסתרי  ים סוף.

        שמע המלך שלמה את עלילותיה של הצוללנית האמיצה, וביקש ממנה שתדלה בעבורו פנינים רבות, כדי שיוכל לשזור מהן שרשרת ולהעניקה למלכת שבא כשתבקר המלכה בארץ.

        ימים  רבים שקדה האישה על מצוות המלך. היא אספה למענו  את הפנינים המבוקשות, ואף הוסיפה עליהן ספוגים וצדפות מרהיבות עין ביופיין. את כל אלה הסתירה בביתה שעל החוף, כי חששה  מעיניהם החומדות של הגנבים והשודדים.

        בימים ההם הפקיד שלמה על אילת את אחד משריו. המושל היה  איש רע, רודף בצע וחומד נשים. הוא לא ראה בעין יפה את הצלחתה של האישה המיטיבה לצלול יותר מכל הגברים שבצבא המלך, וחשק בה בגלל יופיה. הוא דחק בה לבוא ולהסתפח לנשים הרבות שבהרמונו, אבל היא סירבה לו, כי לא יכלה לשאת את דבריו ואת מראהו. 

        ראה שר המלך שהאישה עומדת במריה, ואיים עליה שאם לא תיאות להיות לו לאישה, ישדוד את אוצר הפנינים שהחביאה בביתה, ויעליל עליה שגנבה את הפנינים כדי לסחור בהן.

        בצר לה לקחה האישה הצעירה את אוצר הפנינים שאגרה למען המלך, שמה אותן בשק גדול, הוסיפה לשק אבנים וחול, והלכה להשקיע את השק ליד המצוק הגדול שבשונית. המקום נקרא "הגן המקולל", כי צדפות הפנינים שגדלו בו היו פתוחות ועקרות, חומות של האלמוג הצורב צורבן האש הקיפו אותו מכל עבר, וזיזיו שבלטו באיום היו חשופים ודוקרניים, כי לא היה במקום חול שירפד אותם או יכסה את חודיהם. זרמי מערבולות חגו ליד הגן המקולל, והדייגים והצוללנים מיעטו לבקר בו. לכן ידעה האישה שבמקום מסוכן זה יהיה אוצרה בטוח.

        אחוזת חרדה השליכה האישה את השק לים, ולפתע ראתה שהשק נקרע מקישוריו, ואוצרותיו התפזרו ליד המצוק הגדול. היא רצתה לאסוף את הפנינים השוקעות, אבל ענני חול שעלו מהשק ערפלו את ראייתה והעלימו את הפנינים מעיניה.

        חזרה האישה לביתה, נטלה מעט מזון ובגדים, וברחה למדבר. ימים רבים נדדה האישה בערוצי הנחלים, כי חששה מחרון אפו של המושל האכזר, שהחרים את ביתה ונטל לעצמו את רכושה. בלילה מצאה מסתור תחת אחת השיטים או במערות שבהר, וביום כיסתה את פניה ברעלה כדי שלא יכירוה רואיה, ויצאה לדוג לה דגים, להצטייד במי שתייה ולקנות מעט אוכל. כך חייתה האישה במדבר במשך שנים אחדות.

        באחד הימים, בבואה לדוג כהרגלה, ראתה האישה המון רב נאסף על שפת המים.

        "מדוע לבשה העיר חג?" שאלה את החוגגים.

        "כי המלך שלמה בא להקביל את פני מלכת שבא," ענו לה האנשים.

        התקרבה האישה לאנשי המשמר, וביקשה מהם שיניחו לה להיפגש עם המלך, אך הם סירבו לבקשתה וחשבו אותה לאחת המשוגעות, כי היו בגדיה קרועים ובלואים, שערה מדובלל ופרוע. ופניה צרובות השמש מזוהמות מחולות המדבר.

        שמע המלך את דברי האישה בדברה אל השומרים, וציווה להכניסה אליו. היא סיפרה למלך את קורותיה ואת כל מה שעולל לה המושל העריץ, שבמעשיו גירש אותה למדבר הלוהט, החרים את ביתה, ואילץ אותה להשקיע בגן המקולל את הפנינים הנפלאות שאספה.

        שמע המלך את דברי האישה ושקע בהרהורים. אחר כך אמר: "חמורות וקשות הן האשמותייך, בתי, אך אם תביאי לי מחר הוכחה שנכונים דברייך, אעניש את המושל, ואחזיר לך את ביתך ואת נחלתך."

        למחרת עם שחר יצאה האישה אל הגן המקולל כדי למצוא את הפנינים שהתפזרו מן השק. הייתה שעת בוקר מוקדמת, השמש עלתה מעל הרי אדום המשתקפים בים, והמים היו קרירים וצלולים. כתמים של אור וצל שיחקו בהם, וקרקעית הים נראתה היטב מבעד למים הבהירים, שדבר לא החריד את שקיפותם.

        נטלה האישה את קנה הנשימה, קשרה עצמה בחבל ארוך, ואת קצהו השני של החבל קשרה לאחד מזיזי המצוק. היא צללה למעמקי הגן המקולל, ומצאה בנקל את הפנינים שנחו על הקרקעית הסלעית, והבהיקו מולה ליד השק הקרוע. שמחה האישה ואספה אותן לאמתחתה.

        הפנינים היו מרובות, והיה עליה לצלול פעמים רבות כדי לאסוף את כל האוצרות שהתפזרו מן השק. עוד היא צוללת, והנה הבחינה שכל הצדפות שהיו פתוחות וחסרות פנינים, היו עתה סגורות ונעו קלות בגלים השקטים. היא שלפה סכין חדה מחגורתה, פתחה צדפות אחדות, ומצאה בכולן פנינים מבריקות ונאות.

        אז ידעה האישה כי החול הרב ששקע מן השק הקרוע חדר אל בין קשוותיהן של הצדפות העקרות, וגרם להיווצרות הפנינים בתוכן, היא הבינה שאם תשקיע גרגרי חול בצדפות פנינים אחרות, תיווצרנה גם בהן פנינים נאות וגדולות.

        שלתה האישה את אוצרותיה מן הגן המקולל, הוסיפה על הפנינים שהתפזרו מן השק את הפנינים החדשות, והביאה אותן אל המלך.

        הבין שלמה שאמת דיברה האישה. הוא נזף במושל, הדיח אותו מהשלטון, ואף שילם לאישה הון עתק עבור הפנינים ששלתה למענו מן הגן המקולל. הוא ציווה על אנשיו לשקם את ביתה ולהעניק לה מטוב הארץ, והיא המשיכה לדלות בעבורו פנינים עד סוף ימיה, והוסיפה לזרוע חול בכל צדפות הפנינים שבשונית. כך הייתה לאישה הראשונה בעולם שגידלה פנינים באופן מלאכותי.


 

המדע שמאחורי האגדה

פנינית אמיתית (צדפת הפנינים האמיתית)

       

        אורכה של צדפת הפנינים האמיתית כ-20 ס"מ, והיא חיה בים סוף ובימים טרופיים אחרים. צדן החיצוני של הקשוות מחוספס, וצדן הפנימי מבריק ושובר את האור בצבעים יפים. הצדפה נדבקת למקום מושבה בעזרת חוטים הנקראים חוטי ביסוס.

        ככל הצדפות עטופה גם צדפה זו בשק מים הנקרא גלימה, שבעזרתו מתבצעת הנשימה. כשחודר גוף זר לחלל הגלימה או לזימי הצדפה, היא מפרישה עליו חומר מבריק הנקרא דָר. צבע הדר לבן עמום, והוא מגן על הצדפה מפני טפילים. הדָר מצפה את הגוף הזר, ויוצר עמו את הפנינה. יצירת הפנינה נמשכת כשבע שנים.

        דליית הפנינים נעשתה בעבר על ידי צוללנים מומחים, שהורדו בעזרת חבלים ארוכים למעמקי הים. לאחר שליית הצדפות הניחו להן להתייבש בשמש עד שבשרן הרקיב והפנינים השתחררו מתוכן.

        ביפן נהגו מאמיניו של האל בודהא להכניס פסלוני בודהא קטנים בין קשוותיה של צדפת הפנינים, ולהוציאם משם כעבור שנים אחדות כשהם מצופים בחומר הפנינה.

        בראשית המאה ה-20 גילו היפנים כיצד אפשר לגדל פנינים באופן מלאכותי. הם דלו מהים אלפי צדפות פנינים, החדירו לגופן גופים זרים, שמו את הצדפות בכלובים מיוחדים. והשקיעו אותם בים. כך נוצרו חוות לגידול פנינים מתורבתות. זמן גידולה של פנינה מתורבתת נמשך ארבע שנים. הגידול נעשה בכלובים תת ימיים. הוצאת הכלובים מהמים נעשית לרוב על ידי נשים צוללניות, כי אורך הנשימה שלהן נחשב לממושך יותר מזה של הגברים.

 

לתגובות (טובות  או רעות) אנא כתבו לאתר או אליי: [email protected]

 

קישורים בנושא הפנינים :

http://www.pbase.com/geyzi/image/106661940 

http://www.pbase.com/geyzi/image/106661937  

http://cache.marriott.com/propertyimages/d/dohmc/phototour/dohmc_phototour55.jpg

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A0%D7%99%D7%A0%D7%94 

http://kylamor.com/klm/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=1 

http://www.tom-allan.co.uk/PPearl%20Oyster%20(Portsoy%20marble,%20alabaster,%20travertine)%20width%20.jpg