.

 

   14.5.07       למוטקה ליום הולדתו השבעים מרות ושלמה סוקול.

 

קרבצ'יק ומורבצ'יק

סיפור השכנים הטובים – בימים ההם ובזמן הזה

 

היה הייתה בבלארוס, עיירה קטנה ושמה סטארובין, שפירושו מקום ישן. זה היה בשנים הראשונות של המאה הקודמת, כמעט לפני מאה שנה. שם התגוררו בשכנות טובה, בית מול בית, משפחת קרבצ'יק ומשפחת פינס-מורבצ'יק. הלא הם, שלמה זלמן פינס ואשתו איטקה מורבצ'יק.

 

הזמנים היו קשים, והיהודים נהגו לעקור ולנדוד למקומות רחוקים וטובים יותר. למשל לאמריקה. גם משפחת קרבצ'יק רצו להגיע לארצות הברית. מקום שבו התיישבה כבר חלק ממשפחתם.

 

בדרכם לאמריקה, עברו את העיירה לאחווה. בה התגוררו קרובי משפחת שכניהם. קרבצ'יק התיישבו בלאחווה בשכנות למשפחת מורבצ'יק  וחיו שם כמה שנים. בין ילדי שתי המשפחות, נרקמו יחסים הדוקים מאוד. רחל פיין-מוראבצ'יק (שעלתה לארץ בשנת 1934) מספרת על ידידות אמיצה עם יונת והדסה לבית קרבצ'יק.

 

השנים עברו, ומשפחת קרבצ'יק נדבקה בחיידק הציונות. ולכן, במקום להגר לאמריקה, החליטה לעלות לארץ ישראל. הם התיישבו בסביבות חיפה, ונולדו להם ילדים. ביניהם מרדכי קרבצ'יק אשר נקרא לימים מוטקה ברק. בארץ, עברו שנים של מלחמות והגשמה עצמית של חניכי תנועות הנוער. וכך הגיע מוטקה ברק לקיבוץ גדות.

 

בינתיים היו אלה דווקא משפחת פינס-מורבצ'יק מסטארובין שהיגרו לארצות הברית. כאן נישאה פניה, בתם של איטקה ושלמה זלמן, להארי סוקול מגרודנו. הם הקימו את ביתם בניו-יורק. ולמרות קשיים כלכליים, וקשיים בהסתגלות לתרבות החדשה חינכו פניה והארי את ילדיהם להיות אמריקאים אמיתיים. אך בניגוד לכל הציפיות, קם הבן הצעיר שלמה, זנח את החינוך הגבוה, ועלה לארץ ישראל.

 

שלמה עבר הכשרה בבית השיטה, התיישב בקיבוץ יפתח ולבסוף הגיע לקיבוץ גדות. כאן פגש, להפתעתו הרבה, את מוטקה ברק. הלא הוא מרדכי קרבצ'יק, עליו שמע מדודתו רחל פיין הגרה בפרדס חנה.

 

וכך, אחרי כמה דורות, הביא הגורל שוב, את הצאצאים של משפחת קרבצ'יק ומשפחת פינס-מורבצ'יק, לחברות ולשכנות טובה, בכפר קטן, בגליל.

 

למוטקה ליום הולדתו השבעים

מרות ושלמה סוקול.