מפעל ההנצחה ההתיישבותי
לזכר חיים ארלוזרוב

פרוטוקולים של הועד הפועל של ההסתדרות, קיץ-סתו 1933

הביא לדפוס והעיר

יורם בר-גל   [email protected]

    פרופ' יורם בר גל > http://geo.haifa.ac.il/~bargal/index.html   

 אלבום תמונות דפי הפרוטוקולים >  http://www.pbase.com/geyzi/arlozorovs_doc&page=all 

                                                 הסבר > איך לדפדף באלבום    

             הקדמה קצרה

        תוך כדי סידור תיקים בחדר עבודתי שבהם נאגר חומר מחקרי במשך עשרות שנים, נמצאו צילומי פרוטוקולים של ישיבות הועד הפועל של ההסתדרות, שנערכו לאחר רצח חיים ארלוזרוב. מטרת הישיבות ההם הייתה מפעלי ההנצחה לזכרו.

        הפרוטוקולים מלמדים כי קריאת שמה של הקריה על שמו של ארלוזרוב, היה חלק אחד קטן יחסית (וזול מאוד) של מפעל ההנצחה של האיש. בראש מפעל ההנצחה דובר על הקמת קרן כספית שתסייע להקמת גוש התיישבותי גדול על שמו באזור הכנרת.

        בעקבות ההחלטות השונות בוועד הפועל, הכריז עיתון "הפועל הצעיר" ביום 21 ביולי 1933, על המפעל לזכרו של חיים ארלוזרוב – נוסדה מגבית ("בהתנדבות") של חברי ההסתדרות, לאיסוף סכום ענק של 20 אלף לא"י. מי שהרוויח עד 10 לא"י לחודש יתנדב לתרום 2 ימי עבודה, ומי שהרוויח יותר, יתנדב לתרום 3 ימי עבודה למען המפעל.

        הפרוטוקולים מתעדים את הדיונים הפנימיים בעניין מפעל ההנצחה. הפרוטוקול הראשון מתאריך: 6.7.33 בו עולה עניין מפעל ההנצחה. בפרוטוקול השני גם עולה עניין קריאת שם ישובים לזכרו של חיים ארלוזרוב, והאחרון מספטמבר 1933 מסכם את המגבית.

        מי שיטרח ויקרא את הפרוטוקולים ימצא ודאי נפשות מוכרות מתולדות היישוב וכן יוכל בקלות להבחין ביחסים בין המוסדות והארגונים השונים, כמו הקק"ל, ההסתדרות ומחלוקותיהם בנושאים התיישבותיים ופיננסיים.

        הפרוטוקול השלישי מציין את סיום המגבית בשלב ההוא. שהביא לרכישת אדמות באזור עמק הירדן שעליהם עלו בסוף שנות השלושים היישובים מסדה ושער הגולן, כחלק מתוכנית ההתיישבותית הנרחבת של תקופת חומה ומגדל.

        קריאת הפרוטוקולים נותנת הזדמנות לאנלוגיות אישיות לימינו אלה

 
אלבום תמונות דפי הפרוטוקולים >  http://www.pbase.com/geyzi/arlozorovs_doc&page=all 

                                                 הסבר > איך לדפדף באלבום